علائم آلرژی و حساسیت به گوجه فرنگی چیست؟


علائم آلرژی و حساسیت به گوجه فرنگی
علائم آلرژی و حساسیت به گوجه فرنگی

آلرژی به گوجه فرنگی نوعی حساسیت مفرط نوع ۱ به گوجه فرنگی است. آلرژی نوع ۱ معمولا به عنوان آلرژی تماسی شناخته می شود.

هنگامی که فرد مبتلا به این نوع آلرژی با یک ماده حساسیت‌ زا مانند گوجه‌ فرنگی تماس پیدا می‌ کند هیستامین در نواحی در معرض آن مانند پوست، بینی و دستگاه تنفسی و گوارشی ترشح می‌ شود. به نوبه خود این باعث یک واکنش آلرژیک می شود.

با وجود این واقعیت که گوجه فرنگی و محصولات مبتنی بر گوجه فرنگی از جمله غذاهای پرمصرف در رژیم غذایی غربی هستند، آلرژی به گوجه فرنگی بسیار نادر است. فرد مبتلا به آلرژی به گوجه فرنگی همچنین مستعد واکنش های آلرژیک در برابر سایر سبزیجات خانواده ی شب بو از جمله سیب زمینی و بادمجان است.

اغلب افراد مبتلا به آلرژی به گوجه‌ فرنگی به لاتکس نیز واکنش متقابل دارند (سندرم لاتکس-میوه).

در ادامه ی این مقاله با علائم آلرژی و حساسیت به گوجه فرنگی و همچنین روش های تشخیص و درمان آن آشنا می شوید. با سومیتا همراه باشید؛

علائم آلرژی و حساسیت به گوجه فرنگی

علائم آلرژی به گوجه فرنگی معمولا مدت کوتاهی پس از مصرف ماده حساسیت زا رخ می دهد که عبارتند از :

  • بثورات پوستی، اگزما و کهیر
  • گرفتگی شکم، حالت تهوع، استفراغ یا اسهال
  • احساس خارش در گلو
  • سرفه، عطسه، خس خس سینه یا آبریزش بینی
  • تورم صورت، دهان، زبان یا گلو (آنژیوادم)
  • آنافیلاکسی (بسیار به ندرت)

اگزمای آلرژیک به گوجه فرنگی

اگزما تنها در حدود ۱۰ درصد از افراد مبتلا به آلرژی غذایی رخ می دهد. با این حال گوجه فرنگی (همراه با آجیل) برای مبتلایان به اگزما محرک محسوب می شود. علائم اگزمای آلرژیک معمولا بلافاصله پس از قرار گرفتن در معرض آلرژن رخ می دهد و ممکن است شامل بثورات مکرر، خارش شدید، تورم و قرمزی باشد.

تشخیص و درمان آلرژی و حساسیت به گوجه فرنگی

آلرژی به گوجه فرنگی را می توان با آزمایش پوستی یا آزمایش خون که ایمونوگلوبولین E را تشخیص می دهد تایید کرد.

اجتناب از مصرف گوجه فرنگی بهترین گزینه است اما آلرژی به گوجه فرنگی معمولا با آنتی هیستامین ها قابل درمان است و پماد استروئیدی موضعی می تواند برای درمان راش های آلرژیک مفید باشد.

جایگزین های گوجه فرنگی

از آنجایی که گوجه‌ فرنگی پایه بسیاری از غذاهایی است که غربی‌ ها از خوردن آن لذت می‌ برند برای افرادی که به گوجه‌ فرنگی آلرژی دارند اجتناب از غذاهایی که دوست دارند مانند پیتزا و پاستا می‌ تواند ناامید کننده باشد.

با این حال یک فرد مبتلا به آلرژی با کمی نبوغ  می تواند جایگزین های خوشمزه ای برای گوجه فرنگی پیدا کند؛

سس آلفردو

مواد لازم

  • ۲۲۶ گرم خامه فرم گرفته
  • ۱ عدد زرده تخم مرغ
  • ۳ قاشق غذاخوری کره
  • ۱/۴ فنجان پنیر پارمزان رنده شده
  • ۱/۴ فنجان پنیر رومانو رنده شده
  • ۲ قاشق غذاخوری پنیر پارمزان رنده شده
  • ۱ عدد جوز هندی آسیاب شده
  • نمک برای طعم دادن

طرز تهیه

  • کره را در قابلمه ای روی حرارت متوسط ​​آب کنید
  • خامه غلیظ را اضافه کنید
  • پنیر پارمزان و رومانو، نمک و جوز هندی را اضافه کرده و هم بزنید تا آب شوند
  • زرده تخم مرغ را با مواد دیگر مخلوط کنید
  • اجازه دهید بین ۳ تا ۵ دقیقه روی حرارت متوسط ​​و کم بجوشد
  • روی آن پنیر پارمزان رنده شده اضافه کنید. در صورت تمایل می توان از انواع دیگر پنیرها نیز استفاده کرد

سس بشامل (برای پیتزا یا پاستا)

مواد لازم

  • ۱ فنجان آب مرغ یا سبزیجات
  • ۴ قاشق غذاخوری کره
  • ۲ قاشق غذاخوری آرد همه منظوره
  • ۲ قاشق غذاخوری پیاز رنده شده
  • ۱/۲ قاشق چای خوری نمک
  • ۱/۴ قاشق چای خوری فلفل سفید آسیاب شده
  • مقداری آویشن خشک
  • مقداری فلفل کاین

طرز تهیه

  • در یک قابلمه کوچک، کره را آب کنید
  • سپس آرد، نمک و فلفل سفید را با آن مخلوط کنید
  • آب سرد را هم اضافه کنید و خوب هم بزنید
  • روی حرارت متوسط ​​بپزید و مرتب هم بزنید تا غلیظ شود
  • از روی حرارت بردارید و سایر چاشنی ها را اضافه کنید

سس ماکارونی بدون گوجه فرنگی به سبک ژاپنی

مواد لازم

  • ۳ لیوان آب
  • ۵ کیلوگرم هویج بزرگ خرد شده
  • ۳ عدد چغندر بزرگ خرد شده
  • ۳ ساقه کرفس بزرگ خرد شده
  • ۲ برگ بو
  • ۲ قاشق غذاخوری میسو کومه قرمز
  • ۴ حبه سیر
  • ۲ قاشق غذاخوری روغن زیتون
  • ۱ قاشق چای خوری پونه کوهی
  • ۱/۲ قاشق چای خوری ریحان
  • ۲ قاشق غذاخوری پودر آروروت حل شده در ۱/۴ فنجان آب

طرز تهیه

  • در یک تابه آب، سبزیجات، برگ بو و میسو را اضافه کنید
  • روی آن را بپوشانید و بجوشانید تا خیلی نرم شود (۱۵ تا ۲۰ دقیقه)
  • سبزیجات را به مقدار لازم با استفاده از آب سبزیجات باقیمانده پوره کنید و به قابلمه اضافه کنید
  • سیر را تفت دهید و به همراه روغن زیتون، ریحان، پونه کوهی و آروروت به سس اضافه کنید و ۱۵ تا ۲۰ دقیقه دیگر بجوشانید

منبع : healthline