نقش پتاسیم در دیابت چیست؟


نقش پتاسیم در دیابت
نقش پتاسیم در دیابت

ممکن است بین دیابت و سطح پتاسیم ارتباطی وجود داشته باشد.

معمولا بدن غذایی که می خورید را پردازش می کند و آن را به قندی به نام گلوکز تبدیل می کند. بدن از گلوکز برای انرژی استفاده می کند سپس بدن از انسولین (هورمونی که لوزالمعده شما تولید می کند) برای کمک به انتقال گلوکز به داخل سلول ها استفاده می کند. اگر دیابت دارید بدن قادر به تولید یا استفاده موثر انسولین نیست.

دیابت نوع ۱ قابل پیشگیری نیست اما احتمالا می توانید دیابت نوع ۲ را پیشگیری یا به تاخیر بیندازید. دیابت نوع ۲ یا دیابت بزرگسالان معمولا در افراد ۳۵ سال و بالاتر رخ می دهد.

پتاسیم یک الکترولیت و ماده معدنی است که به حفظ مایعات بدن در سطح مناسب کمک می کند. اگر مایعات بدن شما در سطح مناسب باشند شما می توانید کارهای زیر را انجام دهید :

  • عضلات خود را بدون درد منقبض کنید
  • ضربان قلب خود را به درستی حفظ کنید
  • عملکرد مغز خود را در بالاترین حد خود حفظ کنید

اگر سطح مناسبی از پتاسیم را حفظ نکنید می توانید علائم مختلفی را تجربه کنید که شامل موارد زیر هستند :

  • خستگی
  • اسپاسم عضلانی
  • ضعف و گرفتگی عضلات
  • ضربان قلب نامنظم
  • یبوست
  • حالت تهوع یا استفراغ
  • سرگیجه

بر اساس تحقیقات اخیر ممکن است ارتباطی بین دیابت نوع ۲ و سطوح پایین پتاسیم وجود داشته باشد.

در ادامه این مقاله به بررسی تاثیر سطح پتاسیم خون در ابتلا به دیابت نوع ۲ می پردازیم. با سومیتا همراه باشید؛

تحقیقات در این زمینه چه می گویند؟

اگرچه مردم می‌ دانند که پتاسیم بر دیابت تاثیر می‌ گذارد، تحقیقات برای تعیین اینکه چرا ممکن است این اتفاق بیفتد ادامه دارد.

طبق گزارش دفتر مکمل های غذایی موسسه ملی سلامت (NIH)، پتاسیم در تولید انسولین در لوزالمعده نقش دارد. سطوح پایین پتاسیم یا هیپوکالمی می تواند بر ترشح انسولین تاثیر منفی بگذارد و همین ممکن است منجر به عدم تحمل گلوکز شود.

در حالی که کاهش سطح پتاسیم می تواند در افراد سالم رخ دهد موسسه ملی سلامت خاطر نشان می کند که بیشتر در افرادی که از دیورتیک ها به ویژه آن هایی که حاوی تیازید هستند برای مدت طولانی استفاده کرده اند و در افراد مبتلا به هیپرآلدوسترونیسم مشاهده شده است.

این عوامل می توانند میزان پتاسیم از دست رفته از طریق ادرار را افزایش دهند.

موسسه ملی سلامت همچنین خاطر نشان می کند که تحقیقات بیشتری برای تایید ارتباط بین سطح پتاسیم و ابتلا به دیابت نوع ۲ مورد نیاز است.

مروری بر منابع معتبر در سال ۲۰۱۷ مطالعاتی را بررسی کرد که سطح پتاسیم و خطر دیابت نوع ۲ را اندازه‌ گیری کردند. محققان دریافتند که سطح پایین پتاسیم سرم – سطح پتاسیم در خون – به نظر می رسد خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را به خصوص در افراد جوان تر افزایش می دهد.

با این حال آن ها ارتباطی بین دیابت نوع ۲ و پتاسیم رژیم غذایی (دریافت پتاسیم) یا پتاسیم ادراری (مقدار دفع شده در ادرار) پیدا نکردند.

حتی اگر پتاسیم پایین ممکن است خطر ابتلا به دیابت را افزایش دهد، مصرف پتاسیم دیابت شما را درمان نمی کند.

علل نوسان سطح پتاسیم خون

بر اساس دستور العمل‌ های غذایی ۲۰۲۰-۲۰۲۵ برای آمریکایی‌ ها افراد ۱۴ تا ۱۸ سال باید روزانه ۳۰۰۰ میلی‌ گرم پتاسیم و افراد ۱۸ ساله و بالاتر روزانه باید ۳۴۰۰ میلی گرم پتاسیم مصرف کنند.

حتی اگر به اندازه‌ ای که نیاز دارید پتاسیم دریافت می‌ کنید ممکن است سطح پتاسیم خون شما همچنان بسیار بالا یا پایین باشد.

این ممکن است به دلایل مختلفی از جمله تغییر سطح سدیم شما اتفاق بیفتد. هنگامی که سطح سدیم افزایش می یابد، سطح پتاسیم تمایل به کاهش دارد و بالعکس.

سایر احتمالات ممکن است شامل موارد زیر باشد :

  • اسهال
  • استفراغ
  • مشکلات کلیوی
  • PH نامناسب خون
  • تغییر سطح هورمون ها
  • تکرر ادرار
  • مصرف برخی داروها به ویژه داروهای سرطان

برخی از داروهای دیابت می توانند بر سطح پتاسیم شما تاثیر بگذارند. به عنوان مثال اگر انسولین مصرف می کنید و دیابت خود را کنترل نکرده اید ممکن است سطح پتاسیم شما کاهش یابد.

از پزشک چه انتظاری داشته باشید؟

اگر فکر می کنید که در معرض خطر ابتلا به دیابت هستید یا ممکن است کمبود پتاسیم داشته باشید با پزشک صحبت کنید. او می تواند سابقه پزشکی شما را بررسی کند و در مورد خطر احتمالی با شما صحبت کند.

پزشک ممکن است با انجام آزمایش خون متوجه شود که چه مقدار پتاسیم در خون شما وجود دارد. اگر آزمایش نشان داد که سطح پتاسیم شما خیلی کم است پزشک ممکن است مکمل تجویز کند یا تغییرات رژیم غذایی خاصی را برای بازگرداندن تعادل پتاسیم توصیه کند.

پیشگیری از نوسان سطح پتاسیم

شما باید سعی کنید مقدار توصیه شده روزانه پتاسیم را هر روز مصرف کنید تا سطح پتاسیم خود را کنترل کنید.

شما می توانید این کار را با نظارت بر میزان مصرف روزانه خود با استفاده از یک مجله غذایی و تحقیق فعالانه درباره میزان پتاسیم موجود در غذاهایی که می خورید انجام دهید.

پزشک می تواند به تعیین میزان مصرف پتاسیم برای شما کمک کند.

افراد مبتلا به بیماری‌ های خاص مانند بیماری مزمن کلیوی و افرادی که داروهایی مانند مهار کننده‌ های آنزیم‌ های مبدل آنژیوتانسین و مسدود کننده‌ های گیرنده آنژیوتانسین II مصرف می‌ کنند ممکن است در معرض خطر سطوح بالای پتاسیم باشند.

برخی از منابع پتاسیم عبارتند از :

  • سیب زمینی پخته از جمله سیب زمینی شیرین پخته شده
  • ماست ساده
  • لوبیا قرمز
  • گوجه فرنگی خشک شده
  • میوه هایی مانند موز، آووکادو و هلو
  • ماهی هایی مانند سالمون، ماهی تن و کاد

ممکن است بخواهید مصرف غذاهای فرآوری شده خود را محدود کنید زیرا آن ها منبع ضعیفی از پتاسیم و سایر مواد مغذی هستند.

اگر به طور منظم ورزش می کنید و زیاد عرق می کنید یک اسموتی موز بعد از تمرین را به برنامه خود اضافه کنید. این می تواند مقداری از پتاسیم از دست رفته در عرق را جبران کند و به تعادل سطح الکترولیت های بدن شما کمک کند.

اگر احساس می‌ کنید که پتاسیم کافی دریافت نمی‌ کنید با یک پزشک قرار ملاقات بگذارید. او می تواند با شما همکاری کند تا بهترین روش را برای دریافت پتاسیم کافی انتخاب کنید.

با برخی نظارت ها و برنامه ریزی های پیشرفته در رژیم غذایی خود، می توانید سطح پتاسیم خود را کنترل کرده و به پیشگیری از دیابت کمک کنید.

منبع : healthline